Ο Αγιοβαρβαρίτης Μανώλης Σηφάκης πρώτος Έλληνας νικητής του 3ου Μαραθωνίου Κρήτης

 

Περισσότεροι από 3.500 δρομείς έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις του 3ου Μαραθωνίου Κρήτης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά και ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του μακαριστού ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη.

 

Στον αγώνα του Μαραθωνίου δρόμου που πραγματοποιήθηκε στη διαδρομή Χανιά- Μάλεμε- Χανιά συμμετείχαν 290 δρομείς με τον Βρετανό Πολ Ματελέτι να κόβει πρώτος το νήμα του τερματισμού με χρόνο 2.42.02 που αποτελεί και νέο ρεκόρ διαδρομής. Δεύτερος (και πρώτος Έλληνας) ήταν ο Αγιοβαρβαρίτης Μανώλης Σηφάκης με χρόνο 2.42.39 και τρίτος ο Σταύρος Ζαγκανάς με χρόνο 2.51.27.

Στην κατηγορία των γυναικών πρώτη με χρόνο 3.26.34, ήταν η Δήμητρα Βογιατζή, δεύτερη με 3.27.40 η Έλενα Μαρκάκη και τρίτη με 3.40.08 η Ειρήνη Πευκιανάκη.

Στον αγώνα των 10.000 μέτρων που ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη συμμετείχαν 500 δρομείς μεταξύ των οποίων ο διοικητής και 23 σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων καθώς και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν σε μονάδες των Χανίων. Την εκκίνηση του αγώνα έδωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, ο οποίος και απένειμε τα έπαθλα στους νικητές.

Συγκινητική στιγμή ήταν όταν o δρομέας Μανώλης Παπαδάκης, τερμάτισε κρατώντας λύρα. Μόλις τερμάτισε έπαιξε μια μαντινάδα την οποία αφιέρωσε στη μνήμη του αδικοχαμένου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου

Στους Μανώλη Αγριμάκη, Παναγιώτη Συγγελάκη, Γιώργο Καράτζη, στη σύζυγό του και στα παιδιά του, αφιέρωσε τη δεύτερη θέση στον αγώνα ο Μανώλης Σηφάκης, ο οποίος πρόσθεσε… «Την αφιερώνω επίσης σε όλους τους Χανιώτες που αφιέρωσαν έναν αγώνα σε έναν άνθρωπο του Θεού, τον Ειρηναίο Γαλανάκη και έναν ήρωα, τον Κώστα Ηλιάκη και όχι σε κάποιον πολιτικάντη του παλιού καιρού. Έχω βάλει στόχο να έρχομαι μέχρι τα 114 μου για να συμπληρώσω 1 εκ. ώρες. Και να μη με καλείτε, εγώ θα έρχομαι».

Πρώτος τερμάτισε ο Χρήστος Καλίας με χρόνο 31.08 , ενώ πρώτη γυναίκα ήταν η Ελευθερία Πετρουλάκη με χρόνο 38.06.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου σε δήλωση του ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα στηρίζουν πάντα τη διοργάνωση των αγώνων. Αναφερόμενος στη συμμετοχή στον αγώνα του διοικητή και σπουδαστών της σχολής Ευελπίδων καθώς και άλλων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων τόνισε: «Η σχολή Ευελπίδων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κρήτη. Μην ξεχνάτε ότι Ευέλπιδες είχαν πολεμήσει εδώ κατά την περίοδο της Μάχης της Κρήτης».
Στους αγώνες των 5 χιλιάδων μέτρων καθώς και των 2,5 χιλιομέτρων συμμετείχαν περίπου 2.700 δρομείς
Στον αγώνα των 2,5 χιλιομέτρων συμμετείχαν περίπου 1.500 παιδιά σχολείων της πόλης των Χανίων.

Πηγή: ert.gr - kriti24.gr

 

vasifakis 2